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Question:  The Bureau of Insurance has received inquiries about employers who wish to 
keep their employees on their health plan even after they have been laid off.  Are their 
regulatory or legal barriers in Virginia to the plans allowing this approach if they so 
choose? 
 
Response:  The Bureau offers the following comments on the proposal that insurers 
permit employers to keep their employees who have been laid off on their insurance 
plans: 
 
The Bureau is not aware of any specific regulatory bar in Virginia to employers keeping 
their employees on their health plans when the employees are laid off.  However, several 
issues should be considered prior to implementing this proposal. 
 
• Insurers should communicate with their insureds regarding how long they are 
willing to continue insuring laid off employees.  Employers should be clear about how long 
they are willing to keep the employees on their insurance plan. 
 
• If such a proposal were to be put in place, it must apply to all employees that are 
currently on the employer’s insurance. 
 
• If an employee’s status should change or the employer decides to terminate 
coverage, statutory requirements for notice and continuation of coverage apply (see 
below). 
 
 
Question:  What is the employer’s responsibility for notifying employees of their health 
coverage continuation rights under a group health plan?  What is the employer’s 
responsibility when the health coverage under a group health plan is terminated? 
 
Response:  Section 38.2-3541 of the Code of Virginia sets forth requirements for the 
group policyholder to provide notice to each terminated employee as well as the 
employee’s eligibility for continuation of coverage following the date of the termination of 
the person’s coverage.   
 
The requirements are as follows: 
 

• Employers are required to provide a written notice to employees within 14 days of 
their knowledge of the employee’s or other covered person’s loss of eligibility for 
coverage of their rights to continue their health insurance coverage. The notice 
must provide the procedures and timeframes for obtaining continuation coverage. 
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• Employers with group health coverage are required to offer enrollment 
opportunities for employees and dependents who are eligible for the coverage, but 
are not enrolled if they are: 
 

o losing eligibility for coverage under the Commonwealth's Medicaid or 
FAMIS program; or 
 

o becoming eligible for premium assistance under either program.  
 

The employee or dependent must request coverage within 60 days of being 
terminated from coverage under the state program or 60 days of becoming eligible 
for premium assistance.  Employers are required to notify employees of their 
potential eligibility for premium assistance under these state programs.  
 

• Employers who assume part or all the cost of providing health coverage for 
employees under a group health policy, or provide a means for deducting the full 
amount of the premiums from employees’ salaries to remit to the insurer, are 
required to give written notice to participating employees in the event of 
termination, or upon the receipt of notice of termination of the policy no later than 
15 days after the termination of the policy.  If an employer provides health coverage 
for employees through a self-insured plan, the written notification is also required 
to be provided to participating employees no later than 15 days after the 
termination of the plan.  
 

• If group coverage is terminated due to non-payment of premium by the employer, 
the insurer cannot terminate coverage until the employer has been provided a 
written notice of termination with a specific date, not less than 15 days from the 
date of the notice, that coverage will be terminated if the overdue premium is not 
paid. Coverage cannot be terminated by the insurer for at least 15 days after the 
notice has been mailed.   
 

• Employers covered under federal COBRA provisions must adhere to those 
requirements for notice and termination. 
 


